Delovo ozvezdje

NEPOSREDNI PRENOS DOGODKA BO V ČETRTEK, 11. NOVEMBRA 2021, OB 15.45

Delova podjetniška zvezda leta 2020 je Metronik

Ljubljansko podjetje Metronik za avtomatizacijo in digitalizacijo proizvodnje, kritične infrastrukture in pametnih zgradb ima visoko rast prihodkov. Leta 2015 je ustvarilo dob­rih osem milijonov evrov prihodkov, lani celotna skupina več kot 24 milijonov evrov, profitabilnost podjetja je velika, število zaposlenih pa so v zadnjih štirih letih podvojili na več kot 150.

Rast dosegajo s širitvijo na tuje trge, poslovno transformacijo in razvojem novih rešitev, ki strankam prinašajo dodano vrednost. Z močnim lastnim tržnim pristopom se osredotočajo na rastoč in velik trg. Podjetje deluje v panogi prihodnosti. V tujini namreč največ projektov izvajajo na področju digitalizacije proizvodnje, zlasti v farmacevtski industriji, kjer z rešitvami lastnega razvoja uvajajo koncepte industrije 4.0. S svojimi rešitvami, ki so usmerjene k optimizaciji procesov, manjši rabi energije in manjši porabi, pa skrbijo tudi za trajnost.

Metronik se lahko pohvali z visoko dodano vrednostjo na zaposlenega, ki znaša skoraj 89.689 evrov. To je skoraj dvakratnik slovenskega povprečja. Dodano vrednost podjetje dosega tudi z vlaganjem okoli 15 odstotkov letnih prihodkov v raziskave in razvoj, in sicer tako v nadgradnje rešitev iz obstoječega portfelja kot v razvoj čisto novih tehnoloških rešitev. Več kot tri četrtine zaposlenih ima vsaj sedmo stopnjo izobrazbe. Metronik zaposlenim izplačuje nadpovprečne plače ter aktivno skrbi za njihovo izobraževanje in karierne poti v podjetju.

Zaradi vsega navedenega je Metronik komisijo prepričal, da je podjetje prihodnosti in da bo uspešno v svoji viziji biti še večje, še bolj digitalno in še bolj mednarodno ter da bo še naprej zagotavljalo visokotehnološke rešitve, tudi s področja umetne inteligence.

Favorit bralcev je podjetje Marles hiše Maribor

Bralci Dela so letos na spletu za svojega favorita izbrali podjetje Marles hiše Maribor, ki je prejel posebno priznanje Delove podjetniške zvezde 2020 po izboru bralcev.

Delova podjetniška zvezda leta 2019 je Intra lighting iz Mirna

Podjetje Intra lighting je komisijo prepričalo z odličnimi finančnimi kazalniki, uspehom na tujih trgih z lastnim izdelkom in blagovno znamko, usmerjenostjo v razvoj, dizajn in zadovoljevanje potreb kupca, trajnostno naravnanostjo ter vizijo in ambicioznimi načrti.

Proizvajalec arhitekturnih svetil, svetlobnih sistemov in pametnih rešitev razsvetljave iz Mirna pri Novi Gorici, ki je v lasti družine Furlan, je hitrorastoče, vendar stabilno podjetje. Čisti prihodki od prodaje so med letoma 2015 in 2018 zrasli za 87 odstotkov, na 31 milijonov evrov, od tega 88 odstotkov izvozijo v 68 držav okoli 500 kupcem. Še višja je rast denarnega toka iz poslovanja EBITDA, ki je v tem času zraslo z 1,2 milijona evrov na štiri milijone evrov, čisti dobiček pa z dobrih 140.000 evrov na 3,1 milijona evrov. Podjetje je bistveno izboljšalo dodano vrednost na zaposlenega, ki tako dosega za slovensko gospodarstvo nadpovprečnih 75.139 evrov. Stabilnost zagotavlja nezadolženost, saj je kazalnik neto dolga/EBITDA 1,49, delež dolgov v financiranju pa 28,59 odstotka.

Poleg dobrih finančnih rezultatov Intra lighting gradi trdne temelje za prihodnost tudi z vlaganjem okoli 11 odstotkov prihodkov v raziskave in razvoj, preusmeritvijo podjetja iz produktno naravnanega v usmerjenega v uporabnika, z digitalizacijo procesov in sodelovanjem z izobraževalnimi ustanovami. Podjetje je bilo v zadnjih štirih letih dvakrat uspešno na evropskih projektih Eureka, kar kaže na usmerjenost v razvoj in mednarodno okolje.

Raziskujejo in uveljavljajo neskončne možnosti, ki jih lahko dajo svetilkam. Ustvarjajo svetilke, ki bodo imele vonj in dodatne zaslone ter absorbirale hrup, se z ljudmi pogovarjale in se bodo v 99 odstotkih približale sončni svetlobi. Poudarjajo dizajn, kakovost in servis. Z lastno slovensko blagovno znamko so priznani med arhitekti in vlagatelji po svetu, na zahtevnem italijanskem trgu so celo med vodilnimi tremi ponudniki.

Poudarjamo tudi trajnostno naravnanost podjetja. Svetila izdelujejo iz materialov, ki se v 93 odstotkih lahko reciklirajo, 42 odstotkov energije pridobijo iz lastne sončne elektrarne in nameravajo postati samopreskrbni, njihovi novejši avtomobili so hibridi …
Vse navedeno daje trdna zagotovila, da bo podjetje Intra lighting uresničilo ambiciozne cilje 50 milijonov evrov prihodkov v petih letih ter vstop na vse celine z lastnimi podjetji in proizvodnjo ter da bo njihova zvezda sijala še naprej.

Priznanje bralcev podjetju Inea

Največ spletnih glasov od bralcev Dela pa je zbralo podjetje Inea iz Ljubljane. Gre za vodilno podjetje na področju industrijske avtomatizacije, računalniškega vodenja procesov ter proizvodne informatike in energetike.

Delova podjetniška zvezda leta 2018 je škofjeloški Polycom

Polycom iz Škofje Loke je komisijo prepričal z rastjo poslovanja, usmerjenostjo v digitalizacijo, uspešnim poslovanjem na zahtevnem svetovnem avtomobilskem trgu, vlaganjem v izobraževanje zaposlenih in potencialom uspešnega nadaljnjega poslovanja.

Gre za uspešno slovensko podjetniško zgodbo. Družba v lasti in pod vodstvom bratov Iztoka in Igorja Stanonika za kupce razvije izdelek, orodje in proizvaja polimerne izdelke. Če želijo uspeti na zasičenem svetovnem trgu, imajo le eno možnost – da so dobri, imajo vrhunske kompetence in odlično organizacijo poslovanja. In to jim uspeva.

Družba je čiste prihodke od prodaje v zadnjih petih letih povečala za 75 odstotkov, na lanskih 31,2 milijona evrov, pri tem pa ustvarila skoraj dva milijona evrov čistega dobička. Dobiček iz poslovanja so več kot podvojili, in sicer na dobra dva milijona evrov. Prav tako so v tem času več kot podvojili število zaposlenih, ob tem pa povečali dodano vrednost na zaposlenega na lanskih 46.360 evrov.

Podjetje je usmerjeno v izvoz, saj delež izvoza v prodajo znaša 81 odstotkov. Izvažajo na trge Evropske unije, Severne in Srednje Amerike in Azije. Večinoma prodajajo avtomobilski industriji, tako da ima vsak avto na svetu vgrajen vsaj en Polycomov izdelek. Kljub temu pa zmanjšujejo odvisnost od avtomobilske industrije.

Projekt digitalizacije so v Polycomu začeli že pred desetimi leti, v to smer pa bodo šli tudi v prihodnje. Pred meseci so se preselili v nov proizvodno-poslovni objekt. Gre za digitalizirano tovarno, v kateri bodo izdelovali zahtevne izdelke z visoko dodano vrednostjo.

Družba za razvoj nameni sedem odstotkov prihodkov in odstotek za izobraževanje, kar je lani znašalo 1265 evrov na zaposlenega. Ti se usposabljajo v podjetju in zunaj njega, imajo več štipendistov, praktikantov, vajencev, sodelujejo s srednjimi šolami in fakultetami, imajo mentorsko delo, zaposleno učiteljico angleškega in španskega jezika … Pomagali so tudi zaposlenim iz Črnomlja, ki so utrpeli škodo v letošnjem neurju.

Družba Polycom je postavila temelje, da bo kot podjetniška zvezda sijala tudi v prihodnje.

Priznanje bralcev podjetju Vasco

Delo je podelilo tudi nagrado bralcev – ti so za svojo zvezdo izbrali podjetje Vasco iz Šenčurja, ki malim in srednjim podjetjem zagotavlja poslovno programsko opremo.

Delova podjetniška zvezda leta 2017 je trboveljski Dewesoft

Dewesoft je komisijo prepričal s hitro rastjo in odličnim finančnim poslovanjem, usmerjenostjo v raziskave in razvoj, osvajanjem svetovnih trgov, potencialom uspešnega nadaljnjega poslovanja, ambiciozno vizijo in družbeno odgovornostjo.

Dewesoft je priznano ime na svetovnem trgu merilne tehnike in med uglednimi kupci, kot so NASA, Kennedyjev vesoljski center, Lufthansa, Bosch, večina avtomobilskih proizvajalcev in drugi. Družbo od ustanovitve leta 2000 vodita soustanovitelja Andrej Orožen in Jure Knez.

Z vrhunskim izdelkom so izjemno zrasli. Prihodke so v zadnjih desetih letih povečali za desetkrat na lanskih skoraj 17 milijonov evrov, ob tem pa ustvarili skoraj štiri milijona evrov čistega dobička. Veliko večino svojih prihodkov ustvarijo na tujih trgih od Amerike, Evrope do Azije. Neprestano povečujejo tudi število zaposlenih; v Trbovljah jih zaposlujejo 66, pa še sto po svetu. Ob koncu lanskega leta so ustvarili več kot 115 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

Glavni razlog za uspešno delo in prodajo njihovih izdelkov je razvoj. Zato vanj vlagajo 80 odstotkov ustvarjenega dobička, v raziskave in razvoj pa je vključena približna polovica članov ekipe v Sloveniji. Tri četrtine vseh zaposlenih ima 6. ali višjo stopnjo izobrazbe.

Dewesoft izkazuje ambiciozno vizijo za prihodnost – nenazadnje smo v Podjetniških zvezdah iskali prav podjetja prihodnosti. In Dewesoft je nedvomno eno takšnih. Nameravajo postati najboljši in eden največjih ponudnikov v svetu merilne tehnike. Potencial rasti na 1,2 milijarde evrov velikem trgu, ki raste, je ogromen. V prihodnjih letih bi lahko dosegli več sto milijonov evrov prihodkov, priložnosti pa vidijo predvsem v industriji 4.0 ter razvoju avtonomnih in električnih vozil.

Družba prihaja iz Trbovelj, kraja z nekoč mogočno, a danes propadlo industrijo. Vendar podjetniška zvezda obrača trende in dokazuje, da je mogoče uspešno visokotehnološko zgodbo spisati tudi v Zasavju – regije, iz katere se vsak dan več kot polovica zaposlenih vozi službovati v Ljubljano, Celje, Novo mesto in druge slovenske kraje. V Dewesoft pa prihajajo delati iz glavnega mesta, Maribora, celo Murske Sobote.

Pri vsem tem pa ne gledajo le na lasten uspeh, ampak pomagajo pisati nove uspešne podjetniške zgodbe iz Zasavja. Odprli so namreč pospeševalnik Katapult, v katerem zagonskim podjetjem pomagajo pri razvoju prototipa in njegovi izdelavi ter nabavi pod Dewesoftovimi pogoji, mlada podjetja pa lahko pri prodaji koristijo njihovo prodajno mrežo po svetu. Katapult je doživel velik uspeh in je zaseden z inovativnimi podjetniki. Zato bo Dewesoft pripravil nove prostore, v katerih bodo ustvarjali nova podjetja, ki bodo v prihodnje morda posegla do – zvezd.

Priznanje bralcev podjetju I.H.S.

Delovi bralci so med nominiranimi podjetji za svojega favorita izbrali podjetje I.H.S. iz Krškega. Podjetniška zgodba, ki se je leta 1989 v garaži Tadeja Buršiča začela z izdelavo vlagalca steklenic, danes zaposluje 111 ljudi.

Naše gorivo po ozvezdju

Zaupajo nam in nas podpirajo