Delovo ozvezdje 2023

PREDSTAVITEV NOMINIRANIH PODJETIJ 2023

Delova podjetniška zvezda leta 2023 je RLS Merilna tehnika iz Komende

Kaj so odlike Delove podjetniške zvezde

Kot je v utemeljitvi zapisala strokovna komisija, je robotizacija v proizvodnji, kmetijstvu, medicini in še marsikje v vzponu in na valu tega trenda raste tudi podjetje RLS Merilna tehnika, ki izdeluje senzorje pomika in zasuka za robotsko industrijo. Da znajo izkoristiti trende v svetu, so že dokazali s svojim dosedanjim poslovanjem, z vlaganjem v razvoj in inovacije pa postavljajo tudi dobre temelje za prihodnost.

Senzorje vgrajujejo v različne aplikacije, denimo industrijske kolaborativne robote, eksoskelete, medicinske in rehabilitacijske robote, robote za kmetijstvo. Vedno bolj so prisotni tudi v e-mobilnosti, ter vesoljski industriji. S svojimi rešitvami uspevajo na svetovnem trgu, saj v tujini ustvarijo 95 odstotkov prihodkov, predvsem na trgih Evropske unije, ZDA, Japonske, Kitajske in Južne Koreje.

RLS zaposluje okoli 270 ljudi. Lani so ustvaril 43 milijonov evrov prihodkov, skoraj polovico več kot pred petimi leti. Čisti dobiček je ob tem znašal 5,7 milijona evrov. Ob tem dosegajo 100.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, kar je dvakrat več od povprečja slovenskega gospodarstva, temelji pa na inovativnih in kompleksnih izdelkih. Približno 40 odstotkov zaposlenih dela v razvoju in tehnologiji, poleg tega pri bazičnih raziskavah pogosto sodelujejo z univerzami in institucijami v Sloveniji in EU. Tudi zato so njihove rešitve produkti prihodnosti.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Bralci so za svojo zvezdo izbrali podjetje Roto Group, Murska Sobota.Deloveo podjetniškeo zvezdo je izbrala komisija s predsednikom, direktorjem medijske hiše Delo, Stojanom Petričem, in člani, državnim sekretarjem, pristojnim za internacionalizacijo, podjetništvo, razvojna sredstva in turizem na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, Matevžem Frangež, namestnico direktorja sektorja finančnega svetovanja in vodjo trženja v Generali Investments Mojco Marijo Pregelj, rednim profesorjem na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, dr. Dušanom Mramorjem, Andrejem Lapajnetom, izvršnim direktorjem podjetja ZEBRA BI informacijske rešitve, ki je bilo lanska Delova podjetniška zvezda ter predstavniki uredništva medijske hiše Delo.

Nominirana podjetja 2023

Podjetniške zvezde 9.11.2023 Brdo pri Kranju Slovenija

Delova podjetniška zvezda leta 2022 je Zebra BI

Zebra BI ponuja orodja za hitro in napredno vizualizacijo podatkov, kar kupcem olajša uvid v procese poslovanja in svojo učinkovitost ter s tem lažje in hitrejše sprejemanje pravih odločitev. Podjetje ima tako v Sloveniji kot širše v EU in globalno zelo malo konkurentov. Po osmih letih poslovanja je prisotno že v 114 državah po svetu, njihove produkte vsakodnevno uporablja 1,5 milijona uporabnikov. Na globalnih trgih Zebra BI ustvari 99 odstotkov prihodkov, največ v ZDA in zahodni Evropi, stranke so tako multinacionalke kot podjetja in fundacije, pohvali pa se lahko z več kot 155 tisoč evrov ustvarjene dodane vrednosti na zaposlenega. Lani je podjetje s 15 zaposlenimi ustvarilo dobre tri milijone evrov prihodkov in ob tem poldrugi milijon dobička. Letos zaposlujejo že 41 ljudi, skupaj z zunanjimi sodelavci jih je že več kot 50, prihodkov pa bo precej več kot lani.

Bralci Dela so za svojo zvezdo izbrali podjetje Kronoterm.

Nominirana podjetja 2022

Med nominiranimi podjetji so bili lani poleg dobitnika prestižnega kipca, podjetja Zebra BI iz Ljubljane, in dobitnika priznanja po izboru bralcev, podjetja Kronoterm, še podjetja Agiledrop, Blubit, Emrax, Etrel, Filo, In516ht, Kamino in Robotehnika.

Delova podjetniška zvezda leta 2021 je XLAB

Ljubljansko podjetje XLAB je globalno IT-podjetje in deluje v panogi, ki je dobila zagon v času koronavirusne krize z delom na domu. XLAB namreč trži storitvi, ki sledita trendom prihodnosti: povečanemu obsegu dela od doma in digitalizaciji v podjetjih. Njihove ključne storitve so na dveh področjih – prve zagotavljajo dostop do oddaljenih naprav (računalnika ali mobilne naprave), druge obsegajo rešitve za digitalno preobrazbo in IT-avtomatizacijo, ki omogoča velikim organizacijam, kot so banke, zavarovalnice, telekomunikacijska podjetja, da optimizirajo svoje poslovne procese. Na globalnem trgu, kjer nastopajo pod blagovno znamko XLAB Steampunk, podjetjem pomagajo pri integracijah njihovih produktov z najbolj priljubljenim orodjem za avtomatizacijo, Red Hat Ansible.

Soustanovitelj ter direktor podjetja XLAB Jure Pompe (levo) in direktor Gregor Berginc s prestižnim kipcem. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Podjetje v IT-panogi je zelo dobro pozicionirano, sploh ker je dokazalo, da je sposobno svoje produkte tržiti na tujih trgih. Na področju razvoja programske rešitve za oddaljeni dostop v Sloveniji nimajo konkurence, pa tudi v svetovnem merilu sodijo prav v vrh. Ponašajo se tudi z enim največjih računalniških raziskovalnih oddelkov zunaj slovenske akademske sfere.

Podjetje zelo dobro obvladuje svoje poslovanje, njihovi finančni kazalniki so dobri tako z vidika rasti kot z vidika profitabilnosti in zadolženosti. Lani so prihodke povečali za kar 40 odstotkov na 10,5 milijona evrov. Skoraj 90 odstotkov jih ustvarijo v tujini, in sicer polovico v Evropi, polovico pa na preostalih trgih, denimo na Japonskem, v ZDA, Južni Ameriki itd. Ob tem so imeli 2,7 milijona evrov čistega dobička. Zdaj podjetje zaposluje 121 ljudi, ki ustvarjajo slabih 92.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, kar je približno dvakratnik povprečja v slovenskem gospodarstvu. V raziskave in razvoj vlagajo 13,4 odstotka prihodkov. Sodelovali so v več kot 80 slovenskih in evropskih raziskovalnih projektih. Postali so tudi prvi slovenski koordinator projekta v programu Obzorje 2020.

Družba je še vedno v lasti več soustanoviteljev, ki pa so pozneje nekatere svoje zaposlene povabili v solastništvo. Zaposlenim omogočajo trajno rast z izobraževanji in uradnimi certificiranji, obenem pa jim omogočajo optimalno usklajevanje dela in zasebnega življenja s fleksibilnim delom in možnostjo dela od doma. Za razvoj skupnosti skrbijo s podpiranjem projektov, ki mladim omogočajo razvoj digitalnih kompetenc, nujnih za poklice prihodnosti, s katerimi bodo ustvarjali ekološko-trajnostne rešitve.

Njihova konkurenčna prednost je razvoj trajnostnih tehnologij, saj njihova rešitev za oddaljen dostop ISL Online s storitvami za podporo in sestanke na daljavo podjetjem omogoča občutno zmanjšanje števila poslovnih poti in s tem negativnega vpliva na okolje. In zato je po  oceni strokovne komisije XLAB podjetje prihodnosti.

Člani strokovne komisije so imeli težko nalogo pri izboru najboljšega, saj so vsi nominiranci zelo dobri na svojem področju. Za izglasovano podjetje je pretehtala majhna prednost pred drugimi nominiranci.

Favorit bralcev je podjetje Adria Dom

Bralci Dela so letos na spletu za svojega favorita izbrali podjetje Adria Dom, ki je prejelo posebno priznanje Delova podjetniška zvezda 2021 po izboru bralcev Dela.

Delovo podjetniško zvezdo 2021 po izboru bralcev Dela – to priznanje je pripadlo podjetju Adria Dom. Na fotografiji direktorica Marta Kelvišar. FOTO: Blaž Samec/Delo

Nominirana podjetja

Za prestižni kipec so se potegovala Adria Dom, Avantpack, Epilog, Equa, Impedanca, Ledinek Engineering, Roletarstvo Medle, Varis Lendava, Virs ter XLAB.

xxx

Vodstva nominiranih podjetij (z leve): Anže Miklavec (Equa), Sabina Sobočan (Varis), Gregor Ledinek (Ledinek Engineering), Marta Kelvišar (Adria Dom), Marko Završnik (Impedanca), Jure Pompe in Gregor Berginc (XLAB), Robert Medle (Roletarstvo Medle), Melvis Haskić (Avantpack), Damjan Širca (Epilog), Renato Pahor (Virs). FOTO: Voranc Vogel/Delo

Delova podjetniška zvezda leta 2020 je Metronik

Ljubljansko podjetje Metronik za avtomatizacijo in digitalizacijo proizvodnje, kritične infrastrukture in pametnih zgradb ima visoko rast prihodkov. Leta 2015 je ustvarilo dob­rih osem milijonov evrov prihodkov, lani celotna skupina več kot 24 milijonov evrov, profitabilnost podjetja je velika, število zaposlenih pa so v zadnjih štirih letih podvojili na več kot 150.

Delova podjetniška zvezda 2020, podjetje Metronik, ki ga vodi direktor Aleksander Temeljotov. FOTO: Jure Eržen/Delo

Rast dosegajo s širitvijo na tuje trge, poslovno transformacijo in razvojem novih rešitev, ki strankam prinašajo dodano vrednost. Z močnim lastnim tržnim pristopom se osredotočajo na rastoč in velik trg. Podjetje deluje v panogi prihodnosti. V tujini namreč največ projektov izvajajo na področju digitalizacije proizvodnje, zlasti v farmacevtski industriji, kjer z rešitvami lastnega razvoja uvajajo koncepte industrije 4.0. S svojimi rešitvami, ki so usmerjene k optimizaciji procesov, manjši rabi energije in manjši porabi, pa skrbijo tudi za trajnost.

Metronik se lahko pohvali z visoko dodano vrednostjo na zaposlenega, ki znaša skoraj 89.689 evrov. To je skoraj dvakratnik slovenskega povprečja. Dodano vrednost podjetje dosega tudi z vlaganjem okoli 15 odstotkov letnih prihodkov v raziskave in razvoj, in sicer tako v nadgradnje rešitev iz obstoječega portfelja kot v razvoj čisto novih tehnoloških rešitev. Več kot tri četrtine zaposlenih ima vsaj sedmo stopnjo izobrazbe. Metronik zaposlenim izplačuje nadpovprečne plače ter aktivno skrbi za njihovo izobraževanje in karierne poti v podjetju.

Zaradi vsega navedenega je Metronik strokovno komisijo prepričal, da je podjetje prihodnosti in da bo uspešno v svoji viziji biti še večje, še bolj digitalno in še bolj mednarodno ter da bo še naprej zagotavljalo visokotehnološke rešitve, tudi s področja umetne inteligence.

Favorit bralcev je podjetje Marles hiše Maribor

Bralci Dela so letos na spletu za svojega favorita izbrali podjetje Marles hiše Maribor, ki je prejelo posebno priznanje Delove podjetniške zvezde 2020 po izboru bralcev Dela.

Favorit po izboru bralcev, podjetje Marles hiše Maribor, ki ga vodi Matej Vukmanič. FOTO: Jure Eržen/Delo Favorit po izboru bralcev, podjetje Marles hiše Maribor, ki ga vodi Matej Vukmanič. FOTO: Jure Eržen/Delo

Nominirana podjetja

Za prestižni kipec so se potegovala Cleangrad, iSystem labs, Kovinski izdelki Hrast, Lotrič meroslovje, Marles hiše Maribor, Metronik, Podkrižnik, Rem, Tehnos in Zemanta.

Delova podjetniška zvezda leta 2019 je Intra lighting iz Mirna

Podjetje Intra lighting je komisijo prepričalo z odličnimi finančnimi kazalniki, uspehom na tujih trgih z lastnim izdelkom in blagovno znamko, usmerjenostjo v razvoj, dizajn in zadovoljevanje potreb kupca, trajnostno naravnanostjo ter vizijo in ambicioznimi načrti.

Podjetje Intra lighting je komisijo prepričalo z odličnimi finančnimi kazalniki, uspehom na tujih trgih z lastnim izdelkom in blagovno znamko, usmerjenostjo v razvoj, dizajn in zadovoljevanje potreb kupca, trajnostno naravnanostjo ter vizijo in ambicioznimi načrti. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Proizvajalec arhitekturnih svetil, svetlobnih sistemov in pametnih rešitev razsvetljave iz Mirna pri Novi Gorici, ki je v lasti družine Furlan, je hitrorastoče, vendar stabilno podjetje. Čisti prihodki od prodaje so med letoma 2015 in 2018 zrasli za 87 odstotkov, na 31 milijonov evrov, od tega 88 odstotkov izvozijo v 68 držav okoli 500 kupcem. Še višja je rast denarnega toka iz poslovanja EBITDA, ki je v tem času zraslo z 1,2 milijona evrov na štiri milijone evrov, čisti dobiček pa z dobrih 140.000 evrov na 3,1 milijona evrov. Podjetje je bistveno izboljšalo dodano vrednost na zaposlenega, ki tako dosega za slovensko gospodarstvo nadpovprečnih 75.139 evrov. Stabilnost zagotavlja nezadolženost, saj je kazalnik neto dolga/EBITDA 1,49, delež dolgov v financiranju pa 28,59 odstotka.

Poleg dobrih finančnih rezultatov Intra lighting gradi trdne temelje za prihodnost tudi z vlaganjem okoli 11 odstotkov prihodkov v raziskave in razvoj, preusmeritvijo podjetja iz produktno naravnanega v usmerjenega v uporabnika, z digitalizacijo procesov in sodelovanjem z izobraževalnimi ustanovami. Podjetje je bilo v zadnjih štirih letih dvakrat uspešno na evropskih projektih Eureka, kar kaže na usmerjenost v razvoj in mednarodno okolje.

Raziskujejo in uveljavljajo neskončne možnosti, ki jih lahko dajo svetilkam. Ustvarjajo svetilke, ki bodo imele vonj in dodatne zaslone ter absorbirale hrup, se z ljudmi pogovarjale in se bodo v 99 odstotkih približale sončni svetlobi. Poudarjajo dizajn, kakovost in servis. Z lastno slovensko blagovno znamko so priznani med arhitekti in vlagatelji po svetu, na zahtevnem italijanskem trgu so celo med vodilnimi tremi ponudniki.

Poudarjamo tudi trajnostno naravnanost podjetja. Svetila izdelujejo iz materialov, ki se v 93 odstotkih lahko reciklirajo, 42 odstotkov energije pridobijo iz lastne sončne elektrarne in nameravajo postati samopreskrbni, njihovi novejši avtomobili so hibridi …

Vse navedeno daje trdna zagotovila, da bo podjetje Intra lighting uresničilo ambiciozne cilje 50 milijonov evrov prihodkov v petih letih ter vstop na vse celine z lastnimi podjetji in proizvodnjo ter da bo njihova zvezda sijala še naprej.

Priznanje bralcev podjetju Inea

Največ spletnih glasov od bralcev Dela pa je zbralo podjetje Inea iz Ljubljane. Gre za vodilno podjetje na področju industrijske avtomatizacije, računalniškega vodenja procesov ter proizvodne informatike in energetike.

Prejemnik posebnega priznanja je podjetje Inea. DELO: Tomi Lombar/Delo.

Nominirana podjetja

Podjetja, ki so se potegovala za laskavi naziv Delova podjetniška zvezda 2019, so Adheziv, A-soft, Avant car, Controlmatik ABW, Inea, Intra lighting, Plastika Skaza, Real security, Robeta in Sap.

Finalisti za Delovo podjetniško zvezdo 2019. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Delova podjetniška zvezda leta 2018 je škofjeloški Polycom

Polycom iz Škofje Loke je komisijo prepričal z rastjo poslovanja, usmerjenostjo v digitalizacijo, uspešnim poslovanjem na zahtevnem svetovnem avtomobilskem trgu, vlaganjem v izobraževanje zaposlenih in potencialom uspešnega nadaljnjega poslovanja.

Medijska hiša Delo je podelila prestižni kipec družbi Polycom v lasti bratov Iztoka in Igorja Stanonika. FOTO: Uroš Hočevar/Delo.

Gre za uspešno slovensko podjetniško zgodbo. Družba v lasti in pod vodstvom bratov Iztoka in Igorja Stanonika za kupce razvije izdelek, orodje in proizvaja polimerne izdelke. Če želijo uspeti na zasičenem svetovnem trgu, imajo le eno možnost – da so dobri, imajo vrhunske kompetence in odlično organizacijo poslovanja. In to jim uspeva.

Družba je čiste prihodke od prodaje v zadnjih petih letih povečala za 75 odstotkov, na lanskih 31,2 milijona evrov, pri tem pa ustvarila skoraj dva milijona evrov čistega dobička. Dobiček iz poslovanja so več kot podvojili, in sicer na dobra dva milijona evrov. Prav tako so v tem času več kot podvojili število zaposlenih, ob tem pa povečali dodano vrednost na zaposlenega na lanskih 46.360 evrov.

Podjetje je usmerjeno v izvoz, saj delež izvoza v prodajo znaša 81 odstotkov. Izvažajo na trge Evropske unije, Severne in Srednje Amerike in Azije. Večinoma prodajajo avtomobilski industriji, tako da ima vsak avto na svetu vgrajen vsaj en Polycomov izdelek. Kljub temu pa zmanjšujejo odvisnost od avtomobilske industrije.

Projekt digitalizacije so v Polycomu začeli že pred desetimi leti, v to smer pa bodo šli tudi v prihodnje. Pred meseci so se preselili v nov proizvodno-poslovni objekt. Gre za digitalizirano tovarno, v kateri bodo izdelovali zahtevne izdelke z visoko dodano vrednostjo.

Družba za razvoj nameni sedem odstotkov prihodkov in odstotek za izobraževanje, kar je lani znašalo 1265 evrov na zaposlenega. Ti se usposabljajo v podjetju in zunaj njega, imajo več štipendistov, praktikantov, vajencev, sodelujejo s srednjimi šolami in fakultetami, imajo mentorsko delo, zaposleno učiteljico angleškega in španskega jezika … Pomagali so tudi zaposlenim iz Črnomlja, ki so utrpeli škodo v letošnjem neurju.

Družba Polycom je postavila temelje, da bo kot podjetniška zvezda sijala tudi v prihodnje.

Priznanje bralcev podjetju Vasco

Delo je podelilo tudi nagrado bralcev – ti so za svojo zvezdo izbrali podjetje Vasco iz Šenčurja, ki malim in srednjim podjetjem zagotavlja poslovno programsko opremo.

Delo je podelilo tudi nagrado bralcev – ti so za svojo zvezdo izbrali podjetje Vasco iz Šenčurja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Nominirana podjetja

Poleg zmagovalca Polycom so se za laskavi naziv potegovala še Pipistrel, D.Labs, Vasco, Solis Straža, Acies Bio, Labena, Mineralka, MI Elektronika in Resalta.

Prvotni izbor 115 podjetij, kandidatov za Delovo podjetniško zvezdo, je žirija pretresla in neusmiljeno skrčila seznam na deset finalistov. FOTO: Žiga Intihar

Delova podjetniška zvezda leta 2017 je trboveljski Dewesoft

Dewesoft je komisijo prepričal s hitro rastjo in odličnim finančnim poslovanjem, usmerjenostjo v raziskave in razvoj, osvajanjem svetovnih trgov, potencialom uspešnega nadaljnjega poslovanja, ambiciozno vizijo in družbeno odgovornostjo.

Dewesoft je priznano ime na svetovnem trgu merilne tehnike in med uglednimi kupci, kot so NASA, Kennedyjev vesoljski center, Lufthansa, Bosch, večina avtomobilskih proizvajalcev in drugi. Družbo od ustanovitve leta 2000 vodita soustanovitelja Andrej Orožen in Jure Knez.

Z vrhunskim izdelkom so izjemno zrasli. Prihodke so v zadnjih desetih letih povečali za desetkrat na lanskih skoraj 17 milijonov evrov, ob tem pa ustvarili skoraj štiri milijona evrov čistega dobička. Veliko večino svojih prihodkov ustvarijo na tujih trgih od Amerike, Evrope do Azije. Neprestano povečujejo tudi število zaposlenih; v Trbovljah jih zaposlujejo 66, pa še sto po svetu. Ob koncu lanskega leta so ustvarili več kot 115 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

Glavni razlog za uspešno delo in prodajo njihovih izdelkov je razvoj. Zato vanj vlagajo 80 odstotkov ustvarjenega dobička, v raziskave in razvoj pa je vključena približna polovica članov ekipe v Sloveniji. Tri četrtine vseh zaposlenih ima 6. ali višjo stopnjo izobrazbe.

Dewesoft izkazuje ambiciozno vizijo za prihodnost – nenazadnje smo v Podjetniških zvezdah iskali prav podjetja prihodnosti. In Dewesoft je nedvomno eno takšnih. Nameravajo postati najboljši in eden največjih ponudnikov v svetu merilne tehnike. Potencial rasti na 1,2 milijarde evrov velikem trgu, ki raste, je ogromen. V prihodnjih letih bi lahko dosegli več sto milijonov evrov prihodkov, priložnosti pa vidijo predvsem v industriji 4.0 ter razvoju avtonomnih in električnih vozil.

Družba prihaja iz Trbovelj, kraja z nekoč mogočno, a danes propadlo industrijo. Vendar podjetniška zvezda obrača trende in dokazuje, da je mogoče uspešno visokotehnološko zgodbo spisati tudi v Zasavju – regije, iz katere se vsak dan več kot polovica zaposlenih vozi službovati v Ljubljano, Celje, Novo mesto in druge slovenske kraje. V Dewesoft pa prihajajo delati iz glavnega mesta, Maribora, celo Murske Sobote.

Pri vsem tem pa ne gledajo le na lasten uspeh, ampak pomagajo pisati nove uspešne podjetniške zgodbe iz Zasavja. Odprli so namreč pospeševalnik Katapult, v katerem zagonskim podjetjem pomagajo pri razvoju prototipa in njegovi izdelavi ter nabavi pod Dewesoftovimi pogoji, mlada podjetja pa lahko pri prodaji koristijo njihovo prodajno mrežo po svetu. Katapult je doživel velik uspeh in je zaseden z inovativnimi podjetniki. Zato bo Dewesoft pripravil nove prostore, v katerih bodo ustvarjali nova podjetja, ki bodo v prihodnje morda posegla do – zvezd.

Priznanje bralcev podjetju I.H.S.

Delovi bralci so med nominiranimi podjetji za svojega favorita izbrali podjetje I.H.S. iz Krškega. Podjetniška zgodba, ki se je leta 1989 v garaži Tadeja Buršiča začela z izdelavo vlagalca steklenic, danes zaposluje 111 ljudi.

Delova podjetniška zvezda 2017 po izboru bralcev Dela je I.H.S. FOTO: Blaž Samec/Delo

Nominirana podjetja

Finalisti za Delovo podjetniško zvezdo 2017 so Aerosol, Agitavit Solutions, Amplexor Adriatic, Atotech Slovenija, Damatech, Dewesoft, Euro Plus, Frigotransport Pišek & Hsf, I.H.S., LP Mycron, Mebor, Paradajz, Plamtex Int., RLS merilna tehnika, Rosenbauer, SIBO G., Smartis, Sportradar, Trival antene in VRC.

Finalisti Delove podjetniške zvezde 2017. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Delova podjetniška zvezda leta 2021 je XLAB

Ljubljansko podjetje XLAB je globalno IT-podjetje in deluje v panogi, ki je dobila zagon v času koronavirusne krize z delom na domu. XLAB namreč trži storitvi, ki sledita trendom prihodnosti: povečanemu obsegu dela od doma in digitalizaciji v podjetjih. Njihove ključne storitve so na dveh področjih – prve zagotavljajo dostop do oddaljenih naprav (računalnika ali mobilne naprave), druge obsegajo rešitve za digitalno preobrazbo in IT-avtomatizacijo, ki omogoča velikim organizacijam, kot so banke, zavarovalnice, telekomunikacijska podjetja, da optimizirajo svoje poslovne procese. Na globalnem trgu, kjer nastopajo pod blagovno znamko XLAB Steampunk, podjetjem pomagajo pri integracijah njihovih produktov z najbolj priljubljenim orodjem za avtomatizacijo, Red Hat Ansible.

Soustanovitelj ter direktor podjetja XLAB Jure Pompe (levo) in direktor Gregor Berginc s prestižnim kipcem. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Podjetje v IT-panogi je zelo dobro pozicionirano, sploh ker je dokazalo, da je sposobno svoje produkte tržiti na tujih trgih. Na področju razvoja programske rešitve za oddaljeni dostop v Sloveniji nimajo konkurence, pa tudi v svetovnem merilu sodijo prav v vrh. Ponašajo se tudi z enim največjih računalniških raziskovalnih oddelkov zunaj slovenske akademske sfere.

Podjetje zelo dobro obvladuje svoje poslovanje, njihovi finančni kazalniki so dobri tako z vidika rasti kot z vidika profitabilnosti in zadolženosti. Lani so prihodke povečali za kar 40 odstotkov na 10,5 milijona evrov. Skoraj 90 odstotkov jih ustvarijo v tujini, in sicer polovico v Evropi, polovico pa na preostalih trgih, denimo na Japonskem, v ZDA, Južni Ameriki itd. Ob tem so imeli 2,7 milijona evrov čistega dobička. Zdaj podjetje zaposluje 121 ljudi, ki ustvarjajo slabih 92.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, kar je približno dvakratnik povprečja v slovenskem gospodarstvu. V raziskave in razvoj vlagajo 13,4 odstotka prihodkov. Sodelovali so v več kot 80 slovenskih in evropskih raziskovalnih projektih. Postali so tudi prvi slovenski koordinator projekta v programu Obzorje 2020.

Družba je še vedno v lasti več soustanoviteljev, ki pa so pozneje nekatere svoje zaposlene povabili v solastništvo. Zaposlenim omogočajo trajno rast z izobraževanji in uradnimi certificiranji, obenem pa jim omogočajo optimalno usklajevanje dela in zasebnega življenja s fleksibilnim delom in možnostjo dela od doma. Za razvoj skupnosti skrbijo s podpiranjem projektov, ki mladim omogočajo razvoj digitalnih kompetenc, nujnih za poklice prihodnosti, s katerimi bodo ustvarjali ekološko-trajnostne rešitve.

Njihova konkurenčna prednost je razvoj trajnostnih tehnologij, saj njihova rešitev za oddaljen dostop ISL Online s storitvami za podporo in sestanke na daljavo podjetjem omogoča občutno zmanjšanje števila poslovnih poti in s tem negativnega vpliva na okolje. In zato je po  oceni strokovne komisije XLAB podjetje prihodnosti.

Člani strokovne komisije so imeli težko nalogo pri izboru najboljšega, saj so vsi nominiranci zelo dobri na svojem področju. Za izglasovano podjetje je pretehtala majhna prednost pred drugimi nominiranci.

Favorit bralcev je podjetje Adria Dom

Bralci Dela so letos na spletu za svojega favorita izbrali podjetje Adria Dom, ki je prejelo posebno priznanje Delova podjetniška zvezda 2021 po izboru bralcev Dela.

Delovo podjetniško zvezdo 2021 po izboru bralcev Dela – to priznanje je pripadlo podjetju Adria Dom. Na fotografiji direktorica Marta Kelvišar. FOTO: Blaž Samec/Delo

Nominirana podjetja

Za prestižni kipec so se potegovala Adria Dom, Avantpack, Epilog, Equa, Impedanca, Ledinek Engineering, Roletarstvo Medle, Varis Lendava, Virs ter XLAB.

xxx

Vodstva nominiranih podjetij (z leve): Anže Miklavec (Equa), Sabina Sobočan (Varis), Gregor Ledinek (Ledinek Engineering), Marta Kelvišar (Adria Dom), Marko Završnik (Impedanca), Jure Pompe in Gregor Berginc (XLAB), Robert Medle (Roletarstvo Medle), Melvis Haskić (Avantpack), Damjan Širca (Epilog), Renato Pahor (Virs). FOTO: Voranc Vogel/Delo

Delova podjetniška zvezda leta 2020 je Metronik

Ljubljansko podjetje Metronik za avtomatizacijo in digitalizacijo proizvodnje, kritične infrastrukture in pametnih zgradb ima visoko rast prihodkov. Leta 2015 je ustvarilo dob­rih osem milijonov evrov prihodkov, lani celotna skupina več kot 24 milijonov evrov, profitabilnost podjetja je velika, število zaposlenih pa so v zadnjih štirih letih podvojili na več kot 150.

Delova podjetniška zvezda 2020, podjetje Metronik, ki ga vodi direktor Aleksander Temeljotov. FOTO: Jure Eržen/Delo

Rast dosegajo s širitvijo na tuje trge, poslovno transformacijo in razvojem novih rešitev, ki strankam prinašajo dodano vrednost. Z močnim lastnim tržnim pristopom se osredotočajo na rastoč in velik trg. Podjetje deluje v panogi prihodnosti. V tujini namreč največ projektov izvajajo na področju digitalizacije proizvodnje, zlasti v farmacevtski industriji, kjer z rešitvami lastnega razvoja uvajajo koncepte industrije 4.0. S svojimi rešitvami, ki so usmerjene k optimizaciji procesov, manjši rabi energije in manjši porabi, pa skrbijo tudi za trajnost.

Metronik se lahko pohvali z visoko dodano vrednostjo na zaposlenega, ki znaša skoraj 89.689 evrov. To je skoraj dvakratnik slovenskega povprečja. Dodano vrednost podjetje dosega tudi z vlaganjem okoli 15 odstotkov letnih prihodkov v raziskave in razvoj, in sicer tako v nadgradnje rešitev iz obstoječega portfelja kot v razvoj čisto novih tehnoloških rešitev. Več kot tri četrtine zaposlenih ima vsaj sedmo stopnjo izobrazbe. Metronik zaposlenim izplačuje nadpovprečne plače ter aktivno skrbi za njihovo izobraževanje in karierne poti v podjetju.

Zaradi vsega navedenega je Metronik strokovno komisijo prepričal, da je podjetje prihodnosti in da bo uspešno v svoji viziji biti še večje, še bolj digitalno in še bolj mednarodno ter da bo še naprej zagotavljalo visokotehnološke rešitve, tudi s področja umetne inteligence.

Favorit bralcev je podjetje Marles hiše Maribor

Bralci Dela so letos na spletu za svojega favorita izbrali podjetje Marles hiše Maribor, ki je prejelo posebno priznanje Delove podjetniške zvezde 2020 po izboru bralcev Dela.

Favorit po izboru bralcev, podjetje Marles hiše Maribor, ki ga vodi Matej Vukmanič. FOTO: Jure Eržen/Delo Favorit po izboru bralcev, podjetje Marles hiše Maribor, ki ga vodi Matej Vukmanič. FOTO: Jure Eržen/Delo

Nominirana podjetja

Za prestižni kipec so se potegovala Cleangrad, iSystem labs, Kovinski izdelki Hrast, Lotrič meroslovje, Marles hiše Maribor, Metronik, Podkrižnik, Rem, Tehnos in Zemanta.

Delova podjetniška zvezda leta 2019 je Intra lighting iz Mirna

Podjetje Intra lighting je komisijo prepričalo z odličnimi finančnimi kazalniki, uspehom na tujih trgih z lastnim izdelkom in blagovno znamko, usmerjenostjo v razvoj, dizajn in zadovoljevanje potreb kupca, trajnostno naravnanostjo ter vizijo in ambicioznimi načrti.

Podjetje Intra lighting je komisijo prepričalo z odličnimi finančnimi kazalniki, uspehom na tujih trgih z lastnim izdelkom in blagovno znamko, usmerjenostjo v razvoj, dizajn in zadovoljevanje potreb kupca, trajnostno naravnanostjo ter vizijo in ambicioznimi načrti. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Proizvajalec arhitekturnih svetil, svetlobnih sistemov in pametnih rešitev razsvetljave iz Mirna pri Novi Gorici, ki je v lasti družine Furlan, je hitrorastoče, vendar stabilno podjetje. Čisti prihodki od prodaje so med letoma 2015 in 2018 zrasli za 87 odstotkov, na 31 milijonov evrov, od tega 88 odstotkov izvozijo v 68 držav okoli 500 kupcem. Še višja je rast denarnega toka iz poslovanja EBITDA, ki je v tem času zraslo z 1,2 milijona evrov na štiri milijone evrov, čisti dobiček pa z dobrih 140.000 evrov na 3,1 milijona evrov. Podjetje je bistveno izboljšalo dodano vrednost na zaposlenega, ki tako dosega za slovensko gospodarstvo nadpovprečnih 75.139 evrov. Stabilnost zagotavlja nezadolženost, saj je kazalnik neto dolga/EBITDA 1,49, delež dolgov v financiranju pa 28,59 odstotka.

Poleg dobrih finančnih rezultatov Intra lighting gradi trdne temelje za prihodnost tudi z vlaganjem okoli 11 odstotkov prihodkov v raziskave in razvoj, preusmeritvijo podjetja iz produktno naravnanega v usmerjenega v uporabnika, z digitalizacijo procesov in sodelovanjem z izobraževalnimi ustanovami. Podjetje je bilo v zadnjih štirih letih dvakrat uspešno na evropskih projektih Eureka, kar kaže na usmerjenost v razvoj in mednarodno okolje.

Raziskujejo in uveljavljajo neskončne možnosti, ki jih lahko dajo svetilkam. Ustvarjajo svetilke, ki bodo imele vonj in dodatne zaslone ter absorbirale hrup, se z ljudmi pogovarjale in se bodo v 99 odstotkih približale sončni svetlobi. Poudarjajo dizajn, kakovost in servis. Z lastno slovensko blagovno znamko so priznani med arhitekti in vlagatelji po svetu, na zahtevnem italijanskem trgu so celo med vodilnimi tremi ponudniki.

Poudarjamo tudi trajnostno naravnanost podjetja. Svetila izdelujejo iz materialov, ki se v 93 odstotkih lahko reciklirajo, 42 odstotkov energije pridobijo iz lastne sončne elektrarne in nameravajo postati samopreskrbni, njihovi novejši avtomobili so hibridi …

Vse navedeno daje trdna zagotovila, da bo podjetje Intra lighting uresničilo ambiciozne cilje 50 milijonov evrov prihodkov v petih letih ter vstop na vse celine z lastnimi podjetji in proizvodnjo ter da bo njihova zvezda sijala še naprej.

Priznanje bralcev podjetju Inea

Največ spletnih glasov od bralcev Dela pa je zbralo podjetje Inea iz Ljubljane. Gre za vodilno podjetje na področju industrijske avtomatizacije, računalniškega vodenja procesov ter proizvodne informatike in energetike.

Prejemnik posebnega priznanja je podjetje Inea. DELO: Tomi Lombar/Delo.

Nominirana podjetja

Podjetja, ki so se potegovala za laskavi naziv Delova podjetniška zvezda 2019, so Adheziv, A-soft, Avant car, Controlmatik ABW, Inea, Intra lighting, Plastika Skaza, Real security, Robeta in Sap.

Finalisti za Delovo podjetniško zvezdo 2019. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Delova podjetniška zvezda leta 2018 je škofjeloški Polycom

Polycom iz Škofje Loke je komisijo prepričal z rastjo poslovanja, usmerjenostjo v digitalizacijo, uspešnim poslovanjem na zahtevnem svetovnem avtomobilskem trgu, vlaganjem v izobraževanje zaposlenih in potencialom uspešnega nadaljnjega poslovanja.

Medijska hiša Delo je podelila prestižni kipec družbi Polycom v lasti bratov Iztoka in Igorja Stanonika. FOTO: Uroš Hočevar/Delo.

Gre za uspešno slovensko podjetniško zgodbo. Družba v lasti in pod vodstvom bratov Iztoka in Igorja Stanonika za kupce razvije izdelek, orodje in proizvaja polimerne izdelke. Če želijo uspeti na zasičenem svetovnem trgu, imajo le eno možnost – da so dobri, imajo vrhunske kompetence in odlično organizacijo poslovanja. In to jim uspeva.

Družba je čiste prihodke od prodaje v zadnjih petih letih povečala za 75 odstotkov, na lanskih 31,2 milijona evrov, pri tem pa ustvarila skoraj dva milijona evrov čistega dobička. Dobiček iz poslovanja so več kot podvojili, in sicer na dobra dva milijona evrov. Prav tako so v tem času več kot podvojili število zaposlenih, ob tem pa povečali dodano vrednost na zaposlenega na lanskih 46.360 evrov.

Podjetje je usmerjeno v izvoz, saj delež izvoza v prodajo znaša 81 odstotkov. Izvažajo na trge Evropske unije, Severne in Srednje Amerike in Azije. Večinoma prodajajo avtomobilski industriji, tako da ima vsak avto na svetu vgrajen vsaj en Polycomov izdelek. Kljub temu pa zmanjšujejo odvisnost od avtomobilske industrije.

Projekt digitalizacije so v Polycomu začeli že pred desetimi leti, v to smer pa bodo šli tudi v prihodnje. Pred meseci so se preselili v nov proizvodno-poslovni objekt. Gre za digitalizirano tovarno, v kateri bodo izdelovali zahtevne izdelke z visoko dodano vrednostjo.

Družba za razvoj nameni sedem odstotkov prihodkov in odstotek za izobraževanje, kar je lani znašalo 1265 evrov na zaposlenega. Ti se usposabljajo v podjetju in zunaj njega, imajo več štipendistov, praktikantov, vajencev, sodelujejo s srednjimi šolami in fakultetami, imajo mentorsko delo, zaposleno učiteljico angleškega in španskega jezika … Pomagali so tudi zaposlenim iz Črnomlja, ki so utrpeli škodo v letošnjem neurju.

Družba Polycom je postavila temelje, da bo kot podjetniška zvezda sijala tudi v prihodnje.

Priznanje bralcev podjetju Vasco

Delo je podelilo tudi nagrado bralcev – ti so za svojo zvezdo izbrali podjetje Vasco iz Šenčurja, ki malim in srednjim podjetjem zagotavlja poslovno programsko opremo.

Delo je podelilo tudi nagrado bralcev – ti so za svojo zvezdo izbrali podjetje Vasco iz Šenčurja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Nominirana podjetja

Poleg zmagovalca Polycom so se za laskavi naziv potegovala še Pipistrel, D.Labs, Vasco, Solis Straža, Acies Bio, Labena, Mineralka, MI Elektronika in Resalta.

Prvotni izbor 115 podjetij, kandidatov za Delovo podjetniško zvezdo, je žirija pretresla in neusmiljeno skrčila seznam na deset finalistov. FOTO: Žiga Intihar

Delova podjetniška zvezda leta 2017 je trboveljski Dewesoft

Dewesoft je komisijo prepričal s hitro rastjo in odličnim finančnim poslovanjem, usmerjenostjo v raziskave in razvoj, osvajanjem svetovnih trgov, potencialom uspešnega nadaljnjega poslovanja, ambiciozno vizijo in družbeno odgovornostjo.

Dewesoft je priznano ime na svetovnem trgu merilne tehnike in med uglednimi kupci, kot so NASA, Kennedyjev vesoljski center, Lufthansa, Bosch, večina avtomobilskih proizvajalcev in drugi. Družbo od ustanovitve leta 2000 vodita soustanovitelja Andrej Orožen in Jure Knez.

Z vrhunskim izdelkom so izjemno zrasli. Prihodke so v zadnjih desetih letih povečali za desetkrat na lanskih skoraj 17 milijonov evrov, ob tem pa ustvarili skoraj štiri milijona evrov čistega dobička. Veliko večino svojih prihodkov ustvarijo na tujih trgih od Amerike, Evrope do Azije. Neprestano povečujejo tudi število zaposlenih; v Trbovljah jih zaposlujejo 66, pa še sto po svetu. Ob koncu lanskega leta so ustvarili več kot 115 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

Glavni razlog za uspešno delo in prodajo njihovih izdelkov je razvoj. Zato vanj vlagajo 80 odstotkov ustvarjenega dobička, v raziskave in razvoj pa je vključena približna polovica članov ekipe v Sloveniji. Tri četrtine vseh zaposlenih ima 6. ali višjo stopnjo izobrazbe.

Dewesoft izkazuje ambiciozno vizijo za prihodnost – nenazadnje smo v Podjetniških zvezdah iskali prav podjetja prihodnosti. In Dewesoft je nedvomno eno takšnih. Nameravajo postati najboljši in eden največjih ponudnikov v svetu merilne tehnike. Potencial rasti na 1,2 milijarde evrov velikem trgu, ki raste, je ogromen. V prihodnjih letih bi lahko dosegli več sto milijonov evrov prihodkov, priložnosti pa vidijo predvsem v industriji 4.0 ter razvoju avtonomnih in električnih vozil.

Družba prihaja iz Trbovelj, kraja z nekoč mogočno, a danes propadlo industrijo. Vendar podjetniška zvezda obrača trende in dokazuje, da je mogoče uspešno visokotehnološko zgodbo spisati tudi v Zasavju – regije, iz katere se vsak dan več kot polovica zaposlenih vozi službovati v Ljubljano, Celje, Novo mesto in druge slovenske kraje. V Dewesoft pa prihajajo delati iz glavnega mesta, Maribora, celo Murske Sobote.

Pri vsem tem pa ne gledajo le na lasten uspeh, ampak pomagajo pisati nove uspešne podjetniške zgodbe iz Zasavja. Odprli so namreč pospeševalnik Katapult, v katerem zagonskim podjetjem pomagajo pri razvoju prototipa in njegovi izdelavi ter nabavi pod Dewesoftovimi pogoji, mlada podjetja pa lahko pri prodaji koristijo njihovo prodajno mrežo po svetu. Katapult je doživel velik uspeh in je zaseden z inovativnimi podjetniki. Zato bo Dewesoft pripravil nove prostore, v katerih bodo ustvarjali nova podjetja, ki bodo v prihodnje morda posegla do – zvezd.

Priznanje bralcev podjetju I.H.S.

Delovi bralci so med nominiranimi podjetji za svojega favorita izbrali podjetje I.H.S. iz Krškega. Podjetniška zgodba, ki se je leta 1989 v garaži Tadeja Buršiča začela z izdelavo vlagalca steklenic, danes zaposluje 111 ljudi.

Delova podjetniška zvezda 2017 po izboru bralcev Dela je I.H.S. FOTO: Blaž Samec/Delo

Nominirana podjetja

Finalisti za Delovo podjetniško zvezdo 2017 so Aerosol, Agitavit Solutions, Amplexor Adriatic, Atotech Slovenija, Damatech, Dewesoft, Euro Plus, Frigotransport Pišek & Hsf, I.H.S., LP Mycron, Mebor, Paradajz, Plamtex Int., RLS merilna tehnika, Rosenbauer, SIBO G., Smartis, Sportradar, Trival antene in VRC.

Finalisti Delove podjetniške zvezde 2017. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Naše gorivo po ozvezdju

Zaupajo nam in nas podpirajo